2016. augusztus 31., szerda

Sziklakert házilag

Ha mégsem akar kockáztatni, bizza ránk! Sziklakert házilag. A lejtős területek ideális terepet nyújthatnak a sziklakertnek. Tájképi sziklakert.


Egy természetes táj kertbeillesztett mása, melynek célja a kövek és a növények természetes előfordulásának visszaadása. Attól függően, hogy a milyen szikla-előfordulást utánoz, a tájképi sziklakertnek két típusát különböztetjük meg: sziklakibúvásos és szórványköves sziklakert.

Terebélyesedő, talajtakaró fajták, velük kitölthetjük a réseket, hiányosságokat. Vigyázzunk, némelyik fajta azonban rendkívül agresszív, gyorsan nő, terebélyesedik, elfoglalva a helyet más növények elől. Ezeket időnként vágjuk vissza, hogy megmaradhasson sziklakertünk eddig kialakított rendje. Első ránézésre egy sziklakert megtervezése nem tűnik bonyolultnak, de amikor belekezdünk, kiderül, hogy a tervezés nélküli sziklakertek egyszerűen nem mutatnak jól.


A vízelvezetés érdekében a sziklakert alsó részét érdemes feltölteni apró kaviccsal, homokkal. A lapos kövek is segíthetnek esős időben a vízelvezetésben. A sziklák típusai egyformák legyenek (színben, anyagban), mivel így mutatnak szépen.


Nem csak a praktikum miatt ajánljuk a fűszegélyt, esztétikai okokból is érdemes belecsempészni a kert látképébe.

A kerti szegély segítségével házilag is könnyedén kialakíthat egyedi formákat, és játszhat a színekkel is. Például a fű zöld színét, válthatja a gyönyörűen barna fakéreg, vagy egy színpompás. Kerti tó építése – A kitermelt földből készíthetünk a tó mellé egy esztétikus sziklakertet is, mely a tóval még mutatósabb.


Kerti tavunk mellett nagyon szépen mutat egy sziklakert is, ráadásul praktikus, mert a kitermelt földet nem kell elszállítanunk, hanem fel tudjuk használni. Mindezt kialakíthatjuk téglából, sőt használt téglából. Nem kell hozzá más csak néhány bontott tégla, sóder és jókedv.


A kertlap tanácsa szerint először találd ki, hol szeretnéd építeni, merre menjen, milyen vonalvezetéssel. Ha Ön is sziklakertet tervez építeni kertjébe, feltétlen olvassa el írásomat! Már csak azért is, mert egy kötött, agyagos talajon rengeteg plusz munkával jár egy vízelvezető réteg kialakítása. Minden kert más és más, tartsuk ezt szem előtt a sziklakert kialakításánál.


Kerüljük a szeles, huzatos helyeket. Fontos a talaj vízáteresztő képessége is. Ezt könnyen kipróbálhatjuk egy vödör víz segítségével. A sziklakert növényei a meszes talajkeveréket kedvelik.


Ha átfolyik rajta, akkor tökéletes, ha nem, akkor változtassunk a talajkeverék arányán. Az előkészített talajkeveréket a sziklák. Ha nincs túl nagy kerte vagy esetleg közös udvar vagy előkert van a társasháznál, ahol laksz, akkor sem kell virágok és zöld növények nélkül maradnod.

Az apró kertek éppen ideálisak ahhoz, hogy csodálatos sziklakerteket építsenek bennük. Mutatunk néhány gyönyörű sziklakertet, amelyből te is ihletet meríthetsz a sajátod elkészítéséhez. Az olcsó kertépítés házilag történő kivitelezésével lényeges pénzösszegeket spórolhatunk meg akkor, ha mondjuk kisebb, régi bokrok kiirtásáról, virágok kiszedéséről, vagy a földmunka elvégzéséről (pl. a kert felásása) van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések