2016. augusztus 25., csütörtök

Szántóföld árak aranykoronaérték és régiók szerint 2017

Részletes vizsgálatunk középpontjában a művelési ágak szerinti forgalom és az árak alakulása állnak. Termőföld kalkulátor Földvásárláson gondolkozik? Számolja ki akár település szinten a termőföld árakat! Már ötmillió forintot is ér egy hektár termőföld - Agrotrend.


Az árak általában visszaigazolják a termőföldek aranykorona-értékét, hiszen a legdrágábbak jellemzően aranykoronát felüli területek. A termőföld hektáronkénti átlagára tavaly 4millió forint volt az Agrotax Iránytű legfrissebb adatai szerint. A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.


A szántóföld ára kistérségenként (Forrás: AKI-Tesztüzemi-Rendszer) Ennek az árképzésnek egyenes következménye lett, hogy a külföldi földbirtokosok mindent megpróbálnak, hogy azért, hogy mielőbb bevásárolhassanak a hazai termőföldekből, mielőtt annak az ára megközelíti a Nyugat-Európai árszínvonalat. Ezeket az értékeket hektárra (1négyzetméter) számolják és adják meg, mert a kerek, eredeti aranykorona értékeket holdra kalkulálták. Nézzünk egy példát!


Ha egy föld minőségi osztálya: Sz az azt jelenti, hogy szántóról van szó, és 5-ös minőségi osztályba tartozik. Van olyan magyar település, amelynek határában ötmillió forintot is megér már egy hektár termőföld – derül ki az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának összesítéséből. A Debrecen melletti Ebes határában volt a legdrágább a föl egy hektárjáért átlagban millió. A terület két tagban van (2ha - 4AK és 1ha -2AK), közvetlenül a közigazgatási határ, illetve a bevezető út mellett helyezkednek el - a mellékelt kép szerint. Az Agrotax adatai szerint a megyék többségében tíz százalék körül nőttek az árak , az Észak-Alföldön azonban húsz százalékkal drágábban keltek el tavaly a szántók.


Egy hektár gyümölcsöst tavaly millió forintért vásárolhattak meg a gazdaságok, míg a szőlők ára átlagosan millió forint volt. A megyék többségében egy hektár szántó bérleti díja az árának a 4–százalékát tette ki. Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas és Veszprém megyében a szántóföld bérleti díja nem érte el az ár százalékát, azaz a viszonylag magas szántóföld árak alacsonyabb bérleti díjjal párosultak. AK szántó, összesen 7. Elvilag azt hallóttam a fele eladható. Kérdésem az mit érhet ez a földterület.


Az elavult aranykorona-érték , azaz a „földhozam-érték”, vagy egyéb termőföld- árak és a hazai földárak között nagy feszültség jöjjön létre. Bővebben Szántóföld árak Magyarországon - Fórum - Mezőgazdasági közösség. Aranykorona érték meghatározása - Földhivatali Portál Az aranykorona értékek szinte községenként mások és mások. Vannak úgynevezett községi mintaterek, amelyekkel össze lehet hasonlítani egy adott terület.


Egy év alatt közel százalékkal drágult a termőföl ezen belül százalékkal a szántók ára Magyarországon - derül ki a KSH első ilyen témájú összesítéséből. Mint ismeretes, december közepe és jövő február vége között le akarja zavarni a kormány a 3ezer hektár állami föld árverését. Egy nyilvánosságra került oldalas FM dokumentum szerint Csongrád Megyében ezer forint lesz a javasolt aranykoránkénti kikiáltási ár.


Nagyon finom,bőséges választék,sokfelé megfordultam az országba és külföldön,ilyen kedves és segítőkész csapattal még nem találkoztam. Meg is kérdeztem,hogy tulajdonosok-e,de nem simán alkalmazottakA szálloda nagyon hangulatos ,jó érzés tölti el az érkezőt,ha belép. Hamarosan visszafogunk térni.


Az imént említett Fejér és Tolna megye már az alföldi régióba tartozik, ahol 6és 9ezer forint körül mérik a földek hektárját. Az Szja-törvény szerint az ingatlan-bérbeadás adókötelezettséggel járó, önálló tevékenység – és ugye a termőföld is ingatlan –, de itt a bevétel adómentes is lehet, ha a bérbeadás körülményei megfelelnek az adótörvényben rögzített feltételnek: a haszonbérleti szerződés öt évre vagy annál hosszabb időre szól. Ezekben a megyékben több helyen is millió forintnál is többet kell fizetni egy hektár termőföldért. Hajdú-Bihar és Csongrád megye is a drágább környékek közé tartoznak.


A legolcsóbb helynek a kimutatás szerint Szeghalom, Tiszasüly és Besenyszög számít, ezeken a településeken mindössze 7ezer forint az ár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések