2019. december 18., szerda

Tartalék kémény jogszabály

A gáz miatt soha nem ugyanúgy van, hanem egy normál kémény állapota csak romlik az évek alatt. Ha a legújabb technikával bélelt a kémény , akkor talán nem, de anno a westernform csövekkel bélelt kémény is bizony igen keményen korrodált a gázüzemű berendezések égéstermékeitől. Szóval egyáltalán nem szórakozás, sőt. Tartalék kémény nem szükséges, de a tartalék fűtés az kötelező. Vajon mi kell ahhoz, hogy a tartalék kéményt megszüntessék?


Mik ennek a költségei? Esetleg van valakinek ebben tapasztalata? A háztartások komfortjához hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet és a meleg víz használat is. Az ezt szolgáló épület-gépészeti berendezések használata ( kémény , összekötő elem, tüzelőberendezés, egyéb depressziót okozó készülékek stb.) más háztartási gépekéhez hasonlóan rejt magában bizonyos kockázatokat. Azóta a tartalék fűtésnek, és a tartalék kéménynek még a definíciója is eltűnt a rendeletből.


Ezért is érdemes tartalék kéményt kiépíteni, melyet a jogszabály is előír(Használatbavételi engedély). Utólagos kiépítéshez az egyik legegyszerűbb kivitelezési módszer a szerelt kémény. A továbbiakban leírt kéményhibák esetében a jogszabály a következő sormunkában végzett ellenőrzésig időt biztosít a tulajdonosnak a hiba kijavítására. Mivel közvetlen élet- és tűzveszély nem lép fel, ezért a kéményseprő-szakember nem állíttatja le azonnal a kémény és a tüzelőberendezés használatát.


A kémény feladata és a kéménytervezés lépései. Elemes kémény Falazott kémény furanflex gruppo effeHagyományos kémény jogszabály kerámia. Az ablakokba be akarok építeni szellőzőket, de ugye azok magukba semmit se érnek, ha nincs huzat.


Ezért gondoltam a tartalék kémény megnyitására, ahol egy kis ventillátor még rá is segítene, s így nem lenne pára a lakásba, mert egyre elviselhetetlenebb. S így lenne légcsere. Más megoldás nem nagyon van, mert a lakás. BM rendelet a kéményseprők hatáskörébe utalja „a tüzelőberendezések biztonságos üzemeléséhez szükséges (égési, hígítási) levegő utánpótlásának ellenőrzését”. Attól tartok, hogy a rendelet a gyakorlatban több problémát vet fel, mint amennyit megold.


Olvasói (névtelenséget kérő, épületgépész mérnök által íródott) levél. A tartalék kémény olyan égéstermék-elvezető, amely a tartalékfűtés célját szolgálja, üzemképes állapotban van, de nincs rácsatlakoztatva tüzelőberendezés. Az éves kéményseprő ellenőrzés során a tartalék kéményt ugyanúgy ellenőrzik, mint a használatban lévőt, az ellenőrzés alól csak a használaton kívüli.


A fővárosban a FŐKÉTÜSz úgy értelmezi az előírásokat, hogy a tartalék kémény célja, hogy bármikor, azonnal használatba lehessen venni, kéményt pedig csak akkor engednek használatba venni, ha az megfelelő béléscsővel van. A törvény és a rendelet tervezete szerint a kéményseprő szolgáltatást köteles igénybe venni az ingatlan használója, ha a házban van kémény vagy tartalék kémény. Az Országgyűlés a kéményseprő-ipari tevékenység hosszú távú, zavartalan ellátásának biztosítása, az emberi élet védelme, a vagyonbiztonság, a természeti és épített környezet levegőtisztaságának védelme, a klímavédelem, az energiahatékonyság, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentése. Ha egy kéményhez tüzel berendezés van csatlakoztatva, mindenképpen üzemel kéménynek min sül.


A kérdés, hogy a kéményseprő mint működő vagy tartalék kéményt tartja e nyilván? Ha nem akkor tiszta sor. Ez vagy a megfelelő magasság, állag és stb. Társasházban kémény lebontásához kell e engedély, ha igen, kitől?


A tetőtérben az egyik lakó lakást alakít ki (saját tulajdonrészén), amit azzal kezdett, hogy lebontatta az ott menő kéményt ami őt zavarta, de erről nem szólt senkinek, csak utólag láttuk. Meglévő kémény bontása engedélyköteles-e? Az építésfelügyeleti hatósági bizonyítvány csak az épület feltüntetésére szolgál vagy a társasházi bejegyzésre is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések