2017. november 1., szerda

Csengersima kazettás mennyezet

Ismeretanyag: Karzat és a kazettás mennyezet. Elsőként a csengersimai református templomba látogattunk el, melynek. Csengersima – Noé bárkája a Csengeri járásban.


Valószínűleg ekkor készült a kazettás mennyezete és a bejárati csarnoka is. Külön kiemelendő a pünkösdre utaló szél megjelenítése vagy Noé bárkája.

Festett kazettás mennyezeteink motívumkincse X. Az összes állatövi jegy közül a Nyilas az egyetlen, amelynek a jele a négyzetes képmező átlójára szerveződik. Erről a sajátosságáról bármilyen konkrét fogalmazású Zodiákus-kínálatban azonnal fel lehet ismerni. Míg a népművészet egyszerűségében is gazdag díszítés-, forma- és gondolatvilága az oltárkendők, a ruházat és a díszítőművészet más színterei (például falfestészet ismét) számára adta a legtöbbet, a legismertebb, - mert egykor a leginkább elterjedt - református művészeti alkotás a festett kazettás mennyezet lett. Ahogyan kissé korábban a románkori építészetben gyakori ives árkádsor volt a megtermékenyít ője a népi m űvészeti képzeletnek, s lett a reneszánsz korban ismét meger ősítve, mert a reneszánsz árkádsor szintén kedvelt építészeti forma volt.


Kárpát-medencében még a mai, erősen leromlott állapotban is több kazettás mennyezet található, mint Európa többi részén összesen. Nálunk a máig egészben vagy részben fennmaradt kazettás mennyezetek száma a százas nagyságrendben (száz és ezer között) mozog, és egy-egy templomra átlagosan száz kazettát számíthatunk.

Mit tud egy mai átlagos műveltségű magyar honpolgár a hazai festett kazettás templomi mennyezetekről? Szembeszökő az a hanyagság, amellyel ezt a témát mindhárom, ügyében illetékes szakterület – a vallás-, illetve művészettörténet éppúgy, mint a néprajz – kezdettől fogva mind a mai napig kezeli. A magyarországi kazettás mennyezetek igen szép példáit találjuk a Felső-Tisza-vidéken, Somogy megyében és Baranya megyében a Dráva mentén, Heves, Gömör, Borso Zemplén megye területén, de végig az egész Felvidéken és különösen gazdagon Erdélyben, Kalotaszegen (Gyalui Asztalos János, Umling Lőrinc). A kazettás álmennyezetek bonthatóak, így könnyű hozzáférést biztosítanak a felettük kialakult térhez.


Ebben a tekintetben hasonló a helyzet az ugyancsak rangján alul kezelt kerektemplom-témához. Belül a kék színű kazettás mennyezet a kék eget szimbolizálja, de nem ettől igazán felejthetetlen a templombelső hanem a freskói, elsősorban a mosolygós szentek miatt. A négy vidám bibiliai alakot a bejárattal szemközti - északi - falra festve találjuk és nevüket onnan kapták, hogy a megszokott ájtatos-fájdalmas arckifejezés helyett az ő arcukon mosoly van.


A Rigips által forgalmazott álmennyezeti rendszerek korszerű építészeti megoldások alkalmazását teszik lehetővé. A nagytáblás, valamint a kazettás és sávos álmennyezetekkel az épület különböző tereiben egységes álmennyezeti koncepciót jeleníthetünk meg. NAP – HOLD – SZÉL (Vénusz) Berze Nagy János: Az Égig érő fa című munkájában kifejti, hogy az ókori Nap—Hold— Vénusz hármasság nálunk Nap—Hold—Szél hármasságként jelenik meg.


A mennyezet ugyanúgy festett és kazettás , mint az Ormánság református templomaiban, vagy mint oly sok más imaházban Szabolcs-Szatmár-Beregben és Borsodban. Itt is naív népies motívumok borítják a plafont, de, talán a méretek miatt is, profibb mestermű benyomását keltik. A festett kazettás mennyezetek a magyar népművészet és egyházi művészet szemet gyönyörködtető alkotásai a reneszánsz kora óta. A reformáció sok mindenben az ősi egyszerűséget hozta vissza a kereszténységbe. A templomok falát lemeszelték, egyszerűsödött a templomok belső bútorzata is.


Ritka, hogy keleti rítusú templom számára kazettás mennyezetet készíttettek.

A templom mindig a közösség találkozásának a legfontosabb helyszíne volt. Illyefalva – Református erődtemplom. Ezzel szemben mit mutatnak a tények? Ha van olyan fejezete a magyar művészettörténetnek, amely az egyetemes emberi művelődés szemszögéből vizsgálva minden kétséget kizáróan egyedülálló jelentőségű, akkor a festett kazettás mennyezetek emlékcsoportja bízvást ilyennek mondható.


A művészettörténész majd négy évtizede kutatja a. A kazettás mennyezet két részből áll: a hajóban 5 a szentélyben 2 összesen tehát kazetta van. Alakjuk nem szabályos, de a négyzethez közelít. Különlegességük, hogy sok közöttük a figurális kazetta, amelyek szimbolikus jelentést hordoznak: mindkét mennyezeten ilyen kazetta van, összesen tehát 40. Ez a legrégibb ismert festett kazettás mennyezet.


A mennyezetfestményen megörökített címer az Ádámoson is birtokos Kápolnai Bornemissza családé. Háromemeletes tornya lőréses, védtornácos, lábas alapokon, védelmi célokra is szolgált. Hírek, Minden ami álmennyezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések