2018. március 20., kedd

Mosfet erősítő kapcsolás

MOSFET -ek alapkapcsolásai, közös source- kapcsolás. Kapcsolások bipoláris tranzisztorokkal 0. Tárolt változat Egy tipikus FET-es erősítő kapcsolást mutat a következő ábra. A FET-eknél a leggyakoribb kapcsolás a földelt source kapcsolás , ami a bipoláris.


Helyettesítőkép a MOSFET kapcsolási folyamatainak vizsgálatához. Az alábbi kapcsolás nem kifejezetten szobai hangosításra való. W-os hangfrekvenciás teljesítménye igazi vadállattá teszi. Komoly tápegység mellett, jól működő hagfalvédelmet is kötelező alkalmazni, a kapcsolási rajz ugyanis nem tartalmaz a hangfalak védelméhez szükséges.


A következőkben bemutatok egy igen egyszerű FET-es, kis teljesítményű végfokot. Az ötletet Mayan kolléga adta az erősítős topicban egy linkkel, a kapcsolás megtetszett, nyákot terveztem hozzá, szerintem jól sikerült, elkészítettem, és úgy gondoltam, hogy első cikként megosztanám veletek. A MOSFET (Metal Oxide Semiconductor, magyarul: fém-oxid félvezető) a belső rétegeinek sorrendje, míg a FET (Field Effect Transistor, magyarul: térvezérlésű tranzisztor), a tranzisztor működési elvére utal. A modern (mind analóg, mind digitális) integrált áramkörök döntő többsége MOS tranzisztorokból épül fel.


A MOSFET kapcsolókészülékként való használatának egyik fő korlátozása a maximális leeresztőáram, amit képes kezelni. Az erősítő alapkapcsolások elvi vizsgálatánál csak a kapcsolás legalapvetőbb, jellemző váltakozóáramú tulajdonságaival (erősítés, be- és kimenő ellenállás) foglalkozunk. A fenti kapcsolás egy szétválasztott tápegységű „AB” osztályú erősítő , ami ez úton egy „G” osztályú erősítőt eredményez. MOSFET tranzisztorok kapcsolgatják a tápfeszültségeket, melyek vezérlőjele lehet például egy visszacsatolás a kimenetről. Ha csak két- három tápegységgel rendelkezik egy erősítő.


Az erősítő áramkör valósítja meg a kis energiájú elektromos jelek felerősítését egy olyan szintre, melyet a következő alkalmazás megkíván. Az erősítés egy vezérelt teljesítmény-átalakítási folyamat, melyben egy aktív négypólusra kapcsolt kis energiájú jelet a tápegység energiája révén lehet nagyobb szintre növelni. Az oldalon csak kipróbált, működő rajzok találhatók meg! Bárki tölthet fel saját rajzot, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy egy mindenki számára elérhető globális gyűjteményt hozzunk létre!


Free Shipping Available. Money Back Guarantee! A megépített erősítőm kapcsolásának fontosabb tudnivalóit szeretném elmagyarázni. Tudom sokan írtak már erről a témáról, de minél több megfogalmazásban olvas az ember egy dolgot, annál jobban megérti, megtetszik neki. Az itt található erősítő -rajzok -ban ellenőrizve vannak, és bolondbiztos kapcsolások.


Persze egy kis finomhangolásra szükség lehet ebben az esetben is. Az oldalunkon található kapcsolások egy része kipróbált működőképes kapcsolás , azonban a. AET4erősítő, Keverő erősítő kapcsolási rajza (részlet ). Az erősítő speciális élesztést nem igényel, de különösen, ha más típusú FETekkel kísérletezünk, érdemes a fő tápágakba kötni két darab ellenállást (én 1-db Ohm 5W ellenállást szoktam), így ha netán nem jó a holtidő beállításunk, nem történik baj. A kapcsolásnak üresjáraton nem szabad 1A-nál többet. Leegyszerűsítve, az IGBT úgy működik, mint egy olyan MOSFET , amelynek a drift-tartományát kisebbségi töltéshordozók (N-csatornás IGBT esetén lyukak) injektálásával vezetőképességében moduláljuk.


Bővítési módú N-Channel MOSFET erősítő. A közös forrás (CS) MOSFET egyenáramú előfeszítéseaz erősítő áramkör gyakorlatilag megegyezik a JFET erősítővel. A MOSFET áramkör az A osztályú üzemmódban az Rés Rellenállások által létrehozott feszültségmegosztó hálózattal van előfeszítve.


Egy átlagos lakásban ez is több mint elég. Igaz, hogy ez nagyban múlik a hagszók érzékenysén is. Ezek a diagramok mind tesztáramkörök eredményei, melyekből néhány megtalálható az adatlapban is.


A műveleti erősítő ellenőrzéséhez ezek szolgálnak legjobb referenciaként. A különbség csupán annyi, hogy a LED és az áramkorlátozó ellenállás a kollektro helyett az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések