2019. szeptember 6., péntek

Kábelek terhelhetősége táblázat

Elektromos vezetékek terhelhetősége. A csoport: vakolat alatti védőcsőbe, vezetékcsatornába húzott vezetékek B csoport: vakolatba helyezett vezetékek, kábelszerű vezetékek, szabadon elhelyezett több erű közös burkolatú vezeték, hordozható készülékek csatlakozózsinórjai. Nem vagyok erősáramú szakember, de szerintem ez a kérdés bonyolultabb ennél.


A kábel terhelhetősége az anyagától függ. A táblázatok rendszerint jó minőségű ás összetételű fémekre vagy konkrét kábeltípusra vonatkoznak.

A mai kínai kábelek egyre kevesebb rezet tartalmaznak, így azokat igen csak túl kell biztosítani. Kisfeszültségű vezetékek méretezése. A kisfeszültségű hálózatok feladata a fogyasztók villamos energiával való ellátása. A vezetékek feladatának ellátásában fontos szerepe van az energiaszolgáltatás minôségét, biztonságát és gazdaságosságát meghatározó tényezőknek.


Zöld hátterő sorokba alapértelmezetten a gyakorlatban általában előforduló értékeket vettük fel, ezeket csak akkor módosíts ha tudod mit csinálsz! Kábelek , vezetékek Erősáramú vezetékek 1. Többerű kábelek esetében a reaktancia szintén elhanyagolható.

A táblázatban a vezetékek terhelhetősége hároA, B és C terhelési cso- portban van. Sodrott vezetők esetén, a külső átmérő nagyobb ugyanazon keresztmetszet esetén. Ilyenkor egy elemi szál keresztmetszetét kell meghatározni és felszorozni az elemi szálak számával. H05V-K, H07VK Típusa: sodrott rézvezeték PVC szigeteléssel, a korábban használatos Mcs kh és Mkh jelű vezeték helyettesítésére alkalmas. AWG - mm² táblázat Az alábbi táblázat az Észak-Amerika-ban használatos AWG értékeket váltja át mm²-re.


Talajban fekvő kábelek esetére az 1. A villamos vezetékek feladata többféle: egyszerű jelátvitel az automatikai áramköröknél, vezérlési és szabályozási funkciók, valamint energia átvitele. Ez utóbbiaknál a fogyasztók teljesítményéhez méretezett vezetékeket kell használni. Mindkét fajta vezetéknél a gyakorlatban a hajlékony, rézerekből álló szigetelt vezetékek különböző típusai terjedtek el a. AWG, vezeték átmérő , vezeték keresztmetszet táblázat. MM – falba helyezhető vezeték tömör alumínium vagy réz vezetővel,. CU vezeték azt jelenti, hogy az átmérő azaz D=mm.


AWG táblázat – az amerikai szabvány szerint a kábelek és vezetékek méretét. Rézvezetékek terhelhetősége , AWG, keresztmetszet, ellenállás, áram, tömeg. Példaképpen válasszuk ki a táblázat első sorában szereplő mmkeresztmetszetű Cu vezetőt, amelynek megengedett áramerősség-értéke A. Látható, hogy ez esetben a megengedett -os feszültségeséshez tartozó maximális vezetőhossz m.

Ehhez V feszültségesés tartozik. Ha nem 2 hanem m-es vezeték kerül. A tervezésnél maradéktalanul be kell tartani a szabvány 6. A vezetékkötéseket, tol­dásokat, leágazásokat kizárólag elágazódo­bozban és a szerelvények bekötésénél sza­bad készíteni. A táblázat szerint elég lenne mm2-es kábel, de mivel alacsony feszültségű áramkörről van szó, amin sokkal szembetűnőbb a feszültségesés, ezért legalább eggyel nagyobb keresztmetszetű rézkábelt választanék. Az alumíniumnál kisebb az elektromos ellenállása és hőtágulása, ezért kedveltebb a felhasználása az ilyen kábeleknek a kivitelezők körében.


V- os kábel esetén: 5-m. V-kV-ig erősáramú földben elhelyezett kábelek legkisebb. Tartozékok középfeszültségű kábelekhez. Letölthető német nyelvű katalógus. A rendelkezésre állásra alapozott költségvizsgálat.


Az ár folyóméterre értendő. Réz vezeték esetében, ugyanolyan keresztmetszet esetén(tehát pl. mm2) a sodrott, vagy a tömör villanyvezetéknek a nagyobb a terhelhetősége ? Vagy ugyanakkora, és ennek semmi jelentősége nincs?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések