2019. július 29., hétfő

Szódabikarbóna szőnyegtisztításra

Szőnyegtisztításra : szórjuk le egyenletesen a szőnyeget egy vékony réteg szódabikarbónával! Hagyjuk egy éjszakára a szőnyegen, majd másnap porszívózzuk át alaposan a szőnyeget! A szódabikarbóna olcsó, és bármelyik közértben beszerezhető. Az ecetet is használhatjuk szőnyegtisztításra. Egy doboz szódabikarbóna a leghasznosabb dolog a takarító szettedben.


A szőnyegtisztítás során, mint a háztartás számos más területén is, bátran. Mindkettőt oldjuk fel vízben és máris kapunk egy olcsó tisztítószert. A fehér ecet nagyon erős folteltávolító hatással bír, és rendszeresen lehet használni. A szőnyeg száradásával a szag is elpárolog, de ha olyan olajokkal. Ahova az üdítő vagy bor kiborult, öntsük szódabikarbónát, és egy nedves törlőruhával dörzsöljük át a foltot.


Ha a nedvesség felszáradt, porszívózzuk át, hogy a szódabikarbóna maradványait is eltüntessük. Itt a tökéletes megoldás. Már nagyanyáink is felfedezték univerzális hatását, de mégis, valahogy mára már csak a sütésnél jön szóba.


Pedig rengeteg mindenre jó még. Ez az enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Leégett ételmaradék, vasaló odaégett talpának tisztításában is hatásosnak bizonyul.


Folttisztításra, szőnyegtisztításra is alkalmas anyagok. Zsíroldó és vízlágyító. Alternatívák szőnyegtisztításra. Langyos, ecetes vízzel (víz-ecet aránya: 10:1) keféld át alaposan a szőnyeget.


Kiváló még az ecet, vagy evőkanál bórax – evőkanál szappanpehely keverék, melyet fél liternyi forrásban lévő vízbe kell tenni. A dolgos hétköznapokban örülünk, ha heti néhány alkalommal sikerül kiporszívóznunk a szőnyegeket otthonunkban. Pláne, ha szőnyegpadlónk van, mert ezen egyrészt jobban feltűnik minden szösz, másrészt a teljes felületét rendbe kell tenni, tehát sokkal időigényesebb.


Lássuk, mivel lehet megkönnyíteni a szőnyegek tisztítását! Amikor a pinteresten szörföltem és megláttam több megoldást a szőnyegtisztításra , azonnal félretettem magamnak, hogy ha ilyen történne azonnal legyen kéznél megoldás. Egyik kedves olvasóm és követőm, húú de beképzelt vagyok, feltette a kérdést, hogy a tavaszi nagytakarítás alkalmával a szőnyegeket is kitakarítaná.


Bizony, még a fog fehérítésére is alkalmazzák ezt a csodaszert, miért épp a szőnyegtisztításra ne lenne megfelelő? Egyszerűen szórjuk rá a tisztítani kívánt felületre, hagyjuk állni pár órára, majd porszívózzuk fel. A foltnak nyoma sem marad!


Ha véletlenül nem akad otthon szódabikarbóna , akkor a kukoricakeményítő is megteszi a hatását. Szórjuk a szőnyegre, dörzsöljük a szálak közé, majd negyed óra múlva alaposan porszívózzuk ki a kezelt részt. A nátrium-hidrogénkarbonát, ismertebb nevén a szódabikarbóna enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A legtöbb háztartásban megtalálható, és érdemes is otthon. Inkább salátára önteném, de a megfáradt.


Természetes bútorápolás és – tisztítás A-tól Z-ig. Hasonlóan alkalmazhatjuk a szódabikarbóna és víz keverékéből készült pasztát is. A sima porszívózás nem elég, még akkor sem, ha gyakran és rendszeresen csinálod. Léteznek azonban olyan szerek, amiket a hétköznapokban ugyan alapvetően nem erre használunk, mégis, gyönyörűen ki tudják tisztítani a szőnyeget – viszonylag kevés energiaráfordítással és macerával, a drága szőnyegtisztítószerek helyett.


Nem csak lemosásra és konyhai eszközök takarítására alkalmas, de szőnyegtisztításra is kiváló. A következő kis trükkel a szőnyeged biztos, hogy illatos és pormentes lesz! Só és szódabikarbóna.


A hűtőt ezzel takarítva nem csak tisztító hatást érünk el, hanem ügyesen szagtalanít is. A fehérítő hatását nem csak itt kamatoztathatjuk. Keverj össze egyenlő arányban ecetet és vizet.


Márts bele egy rongyot, jól csavard ki. A nedves textíliával töröld át a bőrfelületeket. A tisztítást száraz ruhás áttörléssel folytasd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések