2019. július 8., hétfő

Földelés bekötése

Fő szerepe maga az életvédelem, a kiépítése és javítása egyaránt a villanyszerelő feladata. Minden olyan földelés csatlakozó- vagy gyűjtőkapcsát, amelynek. EPH hálózatba történő bekötésére. Villanytűzhely bekötése , villanybojler, villanysütő, főzőlap bekötése.


Szeretném megmutatni,hogy kell szakszeruen foldelni.

Mivel a föld jó vezető, ezért földelés során egy széles fémlemezt juttatnak a talajba. A eres kábel szín kiosztása nem kimondottan megfelelő, de tételezzük fel, hogy csak ilyen volt „kéznél”. Tehát az elosztó doboz egyik oldalán egy fázisú dug alj van, feltételezem, hogy pólusú, ehhez nincs nulla, a másik oldalon pedig egy egyfázisú földelt dug alj amihez kell a nulla. Fi relé bekötésénél miért kell a földet és a nullát összekötni?


Addig világos számomra minden, hogy a villanyóra felől jövő fázisokat bekötöm a fi relébe, a nullát először a védőföld sínjére közöm, aztán ebből földből a fi relén átvezetve lesz a nulla. Ha minden rendben és nincs fázis a védőérintkezőn, akkor jöhet a földelés meglétének és a bejövő AC feszültségnek az ellenőrzése. Nos, a téma címe a konnektorok helyes bekötése.

A hozzászólásomban a helyes jelző alatt én azt értem, hogy szabvány-előírások szerint megfelelő. Természetesen mivel szakemberek vagyunk, minden esetben jó, ha a szerelő (igaz a szabvány ismeretében) de maga dönti el, hogy egy adott berendezés bekötését hogyan végzi. Honnan tudom, hogy melyik a fázis, a nulla vagy a földelés ? Ha a falból kilóg egy eres vezeték,akkor hogy tudom kideríteni, hogy melyik - melyik? Gondolom fázisceruzával megtudom, hogy melyik a fázis, de a nulla és a földelés megkülönböztetése?


Mosógép beüzemelése, bekötése. A mosógép bekötése megoldható házilag is, hisz nem feltétele a garanciának a szakszervizzel történő beüzemelés. Az otthoni megoldás, így némi kisebb megtakarítás lehet számunkra.


Elsősorban a gyártó használati utasítását olvassa el, hisz eltérhet ettől a leírástól a tényleges. EPH vezetővel összekötjük a csapteleppel) továbbá nagyobb fémszerkezeteket is. A konnektor bekötése nem bonyolult, ha az eredeti szabályosan volt berakva. A fázis érintése halálos, a földelés helyére más vezetéket bekötni is.


Nála lógnak a konnektorok évekig, nála nem működik a világítás egy-két. Előre beállított nyomásérték van benne ami bar bekapcs bar kikapcs. Ezt a értéket át tudjuk állítani 1-bar közé.


Két állítócsavart találunk a műszeren.

A földelés bekötése is jelölve van. A kisebb csavarral tudjuk állítani a bekapcsolási értéket. Előfordulhat, hogy a vezetékezés régi, ezért nem megfelelő a földelés , azaz nincs kialakítva védővezető.


Nem ajánlatos tekergetni. A szakember nem is köti be, és ha magunk próbálkoznánk vele, életveszélybe sodorhatjuk magunkat és a környezetünket. Ennek hiányában, mint fentebb említettük, tilos elektromos sütőt bekötni.


Amennyiben a fényforrás búrája nem vezető anyagból van (üveg, vagy műanyag), úgy a földelés sem szükséges, lévén egy zárlat esetén sem tud kijutni az elektromosság a fényforrásból. Ha vezető anyagból van a lámpa feje (pl. alumínium) akkor érdemes lehet földelést is biztosítani a lámpatesteknek. Előtte ellenőrizzük, hogy a bekötő vezetékek a helyükön vannak-e, és a csavarok megfelelően meg vannak húzva.


Ha ez utóbbi jó helyen van, akkor a másik kettő. Nincs földelés a lámpán tudtommal! Tehát ha csak ezzel a kapcsolóval szeretnéd kapcsolni, akkor a csillárnak két vezetékét össze kell kötnöd úgy, hogy az égők párhuzamosan legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések