2016. február 18., csütörtök

Ecet használata a háztartásban

Az ecet tisztít, fertőtlenít, szagtalanít, mi több, még a makacs szennyeződéseket is kiszedi a kárpitból és a ruhákból – mindössze alig pár száz forintért. Szódabikarbóna és ecet féle kipróbált otthoni felhasználása, alkalmazási módja, pénztárca és környezetkímélő módon. Olcsó, hatékony és káros anyagoktól mentes kezelések.


A felsorolt házi praktikák mindegyike személyes környezetben, vagy személyesen kipróbált és megtapasztalt. Vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet , a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele.

Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet , ráadásul a bőr színét is felfrissíti. Ecet használata a háztartásban Minek költenétek drága, ráadásul környezetkárosító takarítószerekre, ha egyszer az ecettel is. A csupán néhány száz forintért beszerezhető ecet elengedhetetlen tartozéka minden otthonnak: fontos eleme lehet a különféle salátáknak,. A leguniverzálisabb háztartási szer az ecet. Szagtalanítástól kezdve, számítógép tisztításon keresztül a folttisztításig, számos háztartási célra alkalmas.


Ismerj meg háztartási praktikát ecettel, amit minden háziasszonynak érdemes kipróbálnia! A háztartásban használható ecet az ecetsav hígított változata.

Még ebben a formában is maró hatású. Ingerlik a nyálkahártyát, sokan nem bírják a szagát és köhögnek, fuldokolnak, ha ecettel törölnek át valamit. Ha lehet, ne hajolj fölé, ne lélegezd be. A vízkő eltüntetése sokszor a legerősebb vegyszerekkel sem megy, ám az ecet a legmakacsabb lerakódásokkal is elbánik.


A fele-fele arányú víz és ecet keverék alkalmazandó ez esetben is, ám az igazán megkövesedett részekre tömény ecetet is önthetünk. Penészölő A penészes felületek kezelésére is alkalmas az ecet. Az ecet nem csupán ételkészítéshez jó, hiszen az egyik legsokoldalúbb háztartási szer. Az ecetsav, más néven etánsav szerves vegyület, képlete CH COOH.


Könnyen felismerhető, mert ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. A tiszta, vízmentes ecetsav (a jégecet) színtelen folyadék, amely vizet köt meg a környezetéből (higroszkópos), 1°C alatt megfagy, és színtelen kristályt képez. Az ecet használata különösen fontos akkor, ha kicsi van a háznál, vagy csak óvni szeretnénk környezetünket. A sütőpor felhasználása a háztartásban.


A legtöbb dolog, ami a konyhában megtalálható, nem csupán a sütéshez és főzéshez hasznosítható. Sokan ezt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Márpedig itt van egy remek csodaszer, amit a háztartás egyéb területein is felhasználhatjuk.


Ez például a sütőpor.

Az ecet is kiválóan oldja a vízkövet, de amikor mosdókagylót dörzsiztem tiszta ecettel a szaga hosszan megmaradt a kezemen is és a kagylón is. Pedig utána lúgos mosószerrel átmostam, a szaga így is egy darabig megmaradt. Fürdőszobai tisztítószer hozzávalói: 3gramm szódabikarbóna, fél csésze folyékony szappan, fél csésze víz, evőkanál ecet , tiszta, félliteres, zárható szórófejes flakon. Keverd össze edényben a szódabikarbónát a folyékony szappannal, az oldatot hígítsd fel vízzel, majd add hozzá az ecetet, és kevergesd egy villával addig, míg az összes csomó eltűnik. Házi praktikák használata : mosógép, zuhanytálca, fürdőszobacsempék, akvárium, kerámia és műanyagfelületek vízkőmentesítésére bátran használható a citromsav vagy az ecet.


Fontos az arra való törekvés, hogy kevesebb mesterséges vegyszert használjunk fel otthonunkban, ugyanakkor körültekintően kell ezeket is használni. Citromsav használata a háztartásban Extra erős vízkőoldó házi szer: így használd a citromsavat, és csillogni fog a lakás! Közeledik a hétvége és a takarítás ideje, ezért arra gondoltunk, összefoglaljuk nektek, mi mindenre lehet a szódabikarbónát felhasználni. A citromsav az ecet mellett a leghatékonyabb házi vízkőoldó.


Fermentációs úton (baktériumos erjesztéssel) állítják elő alkoholtartalmú oldatokból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések