2015. szeptember 18., péntek

Felkartörés rögzítése

A gipszben rögzített –immobilizált- végtag pihen ugyan és a törés szépen gyógyul, de a rögzítés eltávolításakor nem egyszer nehezen indul. Felkartörés – a felkar közepe is eltörhet. Inkább időskorúak jellemző törése. Felkarnyak-törés – időskorúakban a fel­karcsont nyaki része eltörhet. Röntge­nen rendkívül ijesztő képet mutathat, de rögzítőgallér és mandzsetta.


A fájdalom csillapítására tegyünk a torna előtt vagy után behűtött jégzselét – vagy egy. Sajnos a címben feltett kérdésre a válaszoa felkartörés teljes. Csonttörés utáni gyógytorna gyógytornász szakértő segítségével. Végtagtörések döntő százaléka után visszamarad valamilyen. Szakértőnk segít – Ezért fontos a csonttörések utáni rehabilitáció.


Például ha valaki felkartörést szenved el annak utósérülése a vállak, háti és. Mondtam neki, hogy még az izmok gyógyulása miatt várnia kellene, és valószínű a nagy kontroll. Egy gázcsövön, bordásfalon vagy egy falra rögzített kampón keresztül vezessünk át egy guriga fáslit - ehhez kérjünk segítséget. Korábbi cikkünkben (A “lenőtt nyelv” – avagy rövid nyelvfék) tárgyaltuk mibenlétét, klinikumát és terápiás lehetőségeit.


Miként akkor is olvashattuk, a probléma hátterében húzódó anatómia összetett és az adekvát kezelés megválasztása korántsem mondható egyszerűnek, egyértelműnek. Számtalan olyan esettel találkozom, ahol a gipszlevételt követő hónapokban tanácstalanok az emberek, hogy miként tudnák elősegíteni állapotuk javulását. A helyzet súlyosságát meghatározza a törés, sérülés típusa. MOZDULJ, HOGY GYÓGYULJ!


A felkarcsonthoz közel haladó ideg mi­att a törést sebészileg stabilizálni kell. Köszönet a Csillaghegyi Mentőállomás dolgozóinak. A háromszög kendő könyökhöz eső sarkára kössünk csomót. A felkar törés gyógytornája és egyéb csonttörés utáni gyógytorna kifejezetten javasolt, hiszen csak így lehetséges, hogy visszanyerjük a testrész sérülés előtti állapotát. Sérülés: felkartörés és bordatörés.


Ellátás: félig ülőhelyzet (bordatörés miatt), sérült karról a szorító ruhadarabok, gyűrű, óra ékszer eltávolítása, majd a könyök két háromszögletű kendővel való rögzítése. Fájdalmas, deformált, duzzadt a sérült terület. Mozdításkor a fájdalom tűrhetetlen. Az így bekötözött végtagok könyök, kulcscsont és felkartörés esetén célszerű egy másik háromszög kendővel keresztben a mellkashoz kötözni a vállízület rögzítése céljából.


Alkartörés: típusosan a csukló fölött szokott eltörni az egyik vagy mindkét alkarcsont. Feltűnő a csukló-alkar tájék „megtöretése”, heves fájdalma, duzzanata. A kezelés minden esetben ulnáris osteoszintézis, és a radiusfej szoros rögzítése , ha szükséges, műtéttel.


Ulna és radius törés A nem-diszlokált törés anguláris gipsszel kezelhető 6–hétig,mégis gyakran operálják. Ezt a terméket még senki sem értékelte. A váz- és izomrendszert minden nap érik kisebb-nagyobb sérülések. A zúzódások, horzsolások mindennaposak, emellett pedig az egyik legrettegettebb sérülés a törés (fractura), mely szerencsére ritkán fordul elő az ember.


Kérjük, adja meg adatait, és kollégáink a lehető legrövidebb időn belül - vagy az Ön által megjelölt, az Ön számára legalkalmasabb időpontban - kapcsolatba lépnek Önnel és egyeztetik a megfelelő konzultációs időpontot. Fülszöveg A Magyar Vöröskeresztnél hazánkban évente több mint százezren vizsgáznak elsősegélynyújtásból. Ezért a nagyközönség részéről egyre nagyobb igény mutatkozott egy olyan könyvre, amely részletesen, ám közérthetően fogalmazza meg a sikeres elsősegélyvizsgához szükséges tudnivalókat. A magánklinikai szolgáltatási díj olyan emelt szintű és magas színvonalú szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek meghaladják az átlagos egészségügyi szolgáltatások színvonalát.


Biztosítsuk a helyszínt! Kapcsoljuk ki a jármûvek gyújtását, vagy vegyük le az akkumulátorról a sarukat, szórjunk földet vagy homokot a kifolyt üzemanyagra, ékkel rögzítsük a felborult, instabil jármûvet, áramtalanítsuk a feszültség alatt álló berendezéseket, oltsuk el a tüzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések