2018. december 19., szerda

Csempe fugázás javítása

Sajátítsd el a fugázás minden csínját-bínját, és újítsd fel a fürdőszobádat akár egy hétvége alatt. Nemcsak szép, hasznos is A fugázás t és az ezt követő szilikonos szigetelést kádak, mosdók és WC-k körül alkalmazzák, hogy a víz ne folyhasson be a falba vagy ki a padlóra. Szeretnénk lépésről-lépésre fotókkal illusztrálva bemutatni a fugázás menetét.


Nézzük az első teendőket: már a burkolat ragasztásánál előkészítjük a fugázás munkafolyamatát, amikor távtartókkal, fugakeresztekkel biztosítjuk az egységes távolságot a lapok között, illetve gondosan ügyelünk arra is, hogy a fuga mélysége ne haladja meg a szélességét. A fugaszélesség és szín kérdésének tisztázásán kívül sokkal több, fontos előzetes információra van szükség, hogy a munka elvégzése után a megfelelő eredményt kaphassuk. A fugázás önmagbán nem bonyolult feladat, ám ismernünk kell a fugázó anyagokat és a fugázó tulajdonságait is mielőtt a munkának nekikezdenénk.

A fugázást csak a burkolólapok ragasztóanyagának teljes megkötése után, általában nap elteltével. Apró hibák és fugák javítása. Szilikonozás, szilikonozás technikája, szilikonozás menete, csempe. A helyes fugázás szabályai, a fugázó anyagok ismerete, a tökéletes fuga , fugázás érdekében. CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG.


A fürdőszobai fugának három ádáz ellensége van: a penész, a kipergés és a fakulás. Ezek okozzák a legtöbb bosszúságot a fürdőben, ám bármelyikkel is van dolgunk, a probléma könnyen orvosolható. Az alábbi megoldások bármelyikével burkoló segítsége nélkül is renoválhatjuk a sérült részeket.

A fugázó port a zacskón szereplő leírások arányában higítsuk fel. A higítási arány rendkívül fontos, ugyanis a túlvizezett fuga száradás után foltos lehet. A sérülés nagysága rendszerint arányos a sérülést okozó tárgy súlyával, ezért az ilyen „baleseteket” jobb elkerülni.


A sérülések már csak azért is bosszantóak, mert a máz alatti porózus anyag igen hamar bekoszolódik, a repedéseket, esetleg a lap letörött sarkát pedig többnyire csak a sérült lap cseréjével lehet javítani. A bedolgozáskor teljes mélységben ki kell tölteni a lapok közötti réseket, és nem árt a bedolgozott anyagok felületi elsimítására is időt szakítani. Ez egy sima acélrúddal is elvégezhető, a csempe , vagy járólapok szélei pedig jól megvezetik a simítást végző szerszámot. Száradás után pedig érdemes fugavédő. Régebben erre nemigen volt mó ezért többnyire fehér cement került a lapok közé.


Színvilágunk azóta megváltozott, az élénk, kontrasztos színeket kedveljük. Igen ám, de szerencsés esetben a burkolatnak semmi baja, csupán azért dőreség lenne leverni, hogy más színű vagy mintázatú csempe kerüljön a helyére. A felújítás egyik alappillére a padló és a fal újraburkolása. A tökéletes végeredményhez azonban nem elég egy szép járólap vagy csempe. Az összképet és tartósságot erősen befolyásolja a burkolat fugázás és a ragasztás minősége.


A javítás valamelyest mindenképpen látható lesz, bármelyik módszert is válasszuk, cserébe azonban jóval egyszerűbb a felpattant csempe javítása , mint a teljes lap cserélése. Mi a teendő, ha a felpattant csempe javítása nem megoldható? A felpattant csempe javítása házilag is könnyen elvégezhető egy kis barkácsolással. A csempe közötti fugák, és csempe sarkok a kényes területek a csempe fúrás közben.


Csempe fúrása a széleken.

De bátran lehet ide is lyukat fúrni, ha a csempe jól van felragasztva, a fugázás is kellő alapossággal történt és ki van száradva a felület. Itt még inkább érvényes az előfúrás alacsony fordulattal szabálya. Sok százezer Ft-os burkolóanyag, még nagyobb összegű munkadíj veszhet el akkor, ha a frissen átadott csodaszép új burkolatunkon már pár hónapos használat után repedések keletkeznek, ha kitörik a fuga, leesik a csempe , vagy kong a járólap. Konyhában igen divatos az apróbb osztású, 10xcm-es csempe.


Ennek ára azonban borsosabb és burkolása is igen munkaigényes. Jó alternatíva a valóságban 20xcm-es, de osztott felületű csempe , amelyről fugázás után még az avatott szem is nehezen veszi észre, hogy nem apró lapokból készült. A leggondosabb munka ellenére az idő múlásával a fugázás , a kádak, mosdók és vécék körüli szilikonos szigetelés elfeketedik a gombától, berepedezik, besárgul.


Ha úgy látjuk, a tisztítás már mit sem ér, elkerülhetetlen a fugák kicserélése. A régi fugát alaposan véssük ki csavarhúzóval vagy tompa vésővel. Falfelületeken lévő csempe átfestésénél kiváló ez a módszer.


Azoknak, akiknek nem okoz problémát az esetleges kopások javítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések