2018. május 7., hétfő

Beton kötési ideje

Beton kötési ideje – a szilárdság nem egyenlő a száradással. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az, hogy a beton “szárad”, nem jelenti azt, hogy szilárdul. A cement fenti hidratációs folyamata miatt a kötési időszak alatt elegendő víztartalommal kell rendelkeznie, tehát ilyenkor folyamatosan nedvesen kell tartani. Sokakat megtéveszt a beton elméleti kötési ideje , a nap.


A kötés időtartama és a kiszáradás időtartama független egymástól. A kiszáradás mindig hosszabb időt vesz igénybe, mint a kötés!

Mennyivel hosszabbat? A környezet hőmérsékleti és páratartalmi viszonyaitól függ. Ebből az következik, hogy az.


Az utómunka több lépést is tartalmaz, de a legfontosabb nem más, mint: A beton locsolása. De vajon mennyi a beton kötési ideje , meddig kell öntözni, és a friss betonra mikor lehet rámenni autóval? A frissbeton először köt, utána szilárdul. A kötési idő a cement fajtájától nagyban függ, de nagyjából nap.


Miután a képlékény halmazállapotból szilárdra vált a beton , utána már csak. Tárolt változat Hasonló Vakolás legyen előbb, vagy az aljzatbeton ?

Tudjuk-e változtatni az esztrich beton száradási idejét? A burkolhatóság az esztrich beton víztartalmától függ, száraz betonozásnál rövidebb idő kell a. Termék Elôrekevert szárazbeton , C 20-as minôség, kézi. A beton fagyott állapotáról a következő módon győződhetünk meg: vésünk ki öklömnyi darabot a betonból, és helyezzük forró vízbe.


Ha a próbatest szétesik vagy meglágyul, a beton megfagyott. A megfagyott betonnak igen nagy a látszólagos szilárdsága, még akkor is, ha közvetlenül a készítés után fagyott meg. A meleg beton gyártás ezen túlmenően nagy energiaigényű feladat.


A sarkalatos kérdés az, hogy mennyi és milyen hőmérsékletű betont tud előállítani egy üzem. Az építőipar maximális terheltsége miatt az építkezőknek olyan eszközökhöz kell nyúlnia, ami gyorsítja az építkezésüket. A betonozás is megoldható egy adott hőmérsékletig, megfelelő takarással. Egy dolgot kell elérnünk, hogy a beton hőmérséklete ne csökkenjen 5°C alá.


Dolgozatunkban e tényezők közül első sorban az idő és a hőmérséklet hatását tárgyaljuk. A kötési , majd szilárdulási folyamat a betonozást követő első napokban igen gyorsan zajlik, majd fokozatosan lassulva akár több hónapig is tart. A fenti példákból már jól láto hogy az esztrich beton száradási ideje nagyban függ attól, hogy mennyire tudunk beavatkozni abba, hogy az esztrich beton valóban tudjon szárazni, mégpedig úgy, hogy befolyásoljuk a levegő hőmérsékletét, és relatív páratartalmát.


A rövi gyakori szellőztetés egy jó lehetőség. Adalék szerrel lehet a kötési időt. A termék: Előkevert, kész szárazbeton , esztrich előállításához, kézi és gépi bedolgozásra.


Cement, mészkő, adalékszerek.

Valószínűleg ezért terjedt el a szakmai köztudatban az, hogy az esztrich az nem beton , mert nálunk. Gondoskodás, utókezelés nélkül a beton nem válik azzá a jó minőségű megformált kővé, ami elvárásainkat kielégíti, azaz szilárdsága és. A beton kötési ideje melegebb napokon is 28-nap, ezért a munkálatok. Mikulesz Tibor vagyok, 20óta dolgozom az esztrich aljzatbetonnal kőművesként.


Száradási ideje időjárás függő, és nem attól függ,. A beton cementből, vízből és homokos kavicsból (adalékanyag) készül, a könnyűbetonhoz adalé­kul habanyagot vagy duzzasztott agyagot is használnak. A beton ­szerkezet teherbírásának biztosí­tására betonacél-szerelést helyez­nek el.


A betonacélok alkalmazását vasa­lásnak hívjuk, az így készült betont vasbetonnak. Az Estrich beton , speciális, vékony (általában 2-cm) aljzat beton réteg, ami a padlószerkezet. A Baumit gyárilag előkevert beton termékeivel a különböző betonozási munkák. Hidegbeágyzó műgyanta, kg, komponenses, gyors kötési idő. Gyárilag előkevert.


A beton színének megváltoztatására oxidfestékeket célszerű alkalmazni. Különböző cementek használata esetén változik a beton kötési ideje is, ami a hőfejlődés miatt zsugorodási repedések ki-alakulásához is vezethet, ezért érdemes lassan szilárduló és kis hőfejlesztésű cementet választani, vagy átgondolt utókezelést alkalmazni. A burkoláshoz száraz aljzatbeton (cementesztrich) szükséges, a kiszáradás időtartama azonban kiszámíthatatlan.


Ideális, laboratóriumi körülmények között (°C hőmérséklet, százalék relatív páratartalom esetén) az aljzatbeton körülbelül nap után burkolható, de az építkezéseken nem teremthetők ilyen körülmények huzamosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések