2016. október 7., péntek

Csuhéból készült tárgyak

Csuhéból készült tárgyak

Cikk és fotók a Magyar-Vidék. Ez a videó bemutatja a csuhéból készült angyalka készítését. Jó alkotást, jó játékot kívánok! Mit látunk a képeken?


Miből készülhettek ezek a tárgyak (használati tárgyak )? Mi készült még a rongycsíkokból régen? Például takaró, amin játszhattunk a diófa alatt, és negyven évet is ki bírt a nagy strapában. A dédapámnak volt egy vászonból szőtt tarisznyája, abban vitte a liter bort, amikor kapálni ment a szőlőbe, aztán abban vitte az újságot olvasni vasárnap a. Kézműves-foglalkozást tartottak a Nagyberegi Tájházban, mely során a csuhé megmunkálását tanulhatták meg az iskolások.


Tévét nem néz és olvasni is csak ritkán áll neki. Fából készült dísztárgyak. Csodás magyar nyelvünk mindig tartogat számunkra valami meglepetést. Néha egy-egy mondat, vagy bölcs gondolat elhangzásakor nagyra meresztjük a szemünket, hogy mit is jelent ez. Betlehemek, színes szőttesek, formás kerámiák, hímzett terítők, faragott és csuhéból készült tárgyak és megannyi más szép és hasznos tárgy: megnyílt a hagyományos Közép-dunántúli adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében.


A gyakorlatok során a tanult technikákkal kisebb tárgyak elkészítése Csoportos- és egyéni munka, eszközök helyes használata, technikák alkalmazása, gyakorlása. Az alapanyag (csuhé) válogatása, áztatása, előkészítése. Csuhéból készült figurák, tárgyak készítéséhez szükséges alapok, fogások. Meghajlítva sodorgatva, összefonva, a csuhé alakját kihasználva különféle virágok készíthetőek, melyek egy lakás kiegészítő szerepe is lehet. Szárazvirágok készítéshez remekül használható.


Lammas napja kiváló alkalom a kukoricacsuhé baba készítéséhez. A csuhé aranysárga színe önmagában is szép. Ez egy nagyon régi hagyomány, melyet talán érdemes ma is használni. Használhatjuk az Isten vagy Istennő jelképeként, az elkövetkezendő év gazdagságát ígérő tárgyakként, vagy a tudás hordozójaként.


Szívesen adok tanácsot, szívesen segítek, átadom, amit én már megtanultam. Ily módon készült el a „Kukoricás” Göcseji négy oldalról kerített boronaház társasjáték, amellyel az volt a célom, hogy a tájegységre jellemzõ építészetet, az emberek által. Szeretettel köszöntjük honlapunkon, melyen be szeretnénk mutatni az általunk csuhéból készített tárgyakat és díszeket valamennyi érdeklődőnek.


A ma már ritkaságnak számító mesterség kedvelői otthonra találnak e honlapon,betekintést nyerhetnek a hagyományos csuhéfonás rejtelmeibe. Ezen értékeket szeretnénk. Kedvelt figura a csuhéból készült boszorkány.


Ezt a fiúk és a lányok egyaránt szívesen választják. A boszorkány alakjának elkészítése azonos a 3. Készíthetjük csúnyább csuhéból , hiszen ruhájának nem kell olyan szépnek lennie. Lehet kicsit szakadt is. Képzésünk során a résztvevők megismerkednek a szakma néprajzi hátterével, az alapanyagok jellegzetességével, megmunkálásuk fortélyaival.


Gyékényből, szalmából és csuhéból készítenek használati tárgyakat, pödréssel, fonással különféle tárolókat, szakajtókat, korsarakat, szatyrokat. Mindig megcsodálom a csuhéból készült új figurákat, és megállapítom, hogy ilyet az én ujjaim már nem tudnának csinálni. Gyerekkoroban a faluban sokan fonták a fosztást.


Csuhéból készült tárgyak

Napjainkban Rinner Jenőné (Ani néni), Varga Gézáné (Irma néni) és Kapui Béláné (Janka néni) próbálja a múltat felidézni, és a természetes anyagok egyszerűségében rejlő szépségeket megmutatni. Elhangzott, a kiállítás tavaly, Benedek Elek születésének 150. Kisbaconban, Kolozsváron s Marosvásárhelyen mutatták be.


A nemezből, rongyból, csuhéból készült tárgyak , babák és bábok mintha egy gyerek fantáziájából léptek volna elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések