2016. január 25., hétfő

Miért párásodik az ablak kívülről

Az hogy az nyílászáró üvegén megjelenik a pára arról sok helyen írnak. Mert bizony ez sem mindegy. Az ablakaint reggelre bepárásodtak, de csak kívülről.


Itt megtudhatja, hogy miért párásodik a műanyag ablak ? Kívülről nem látszik az ablak alapanyaga, csak a burkolókeret”.

A mai korszerű ablak esetében is jelentkezhet párásodás ugyan úgy. Miért párásodik be kívülről az ablakom? Amikor a tárgy (pl. fa, fém, üveg) hőmérséklete az úgynevezett harmatpont alá esik, a levegőben lévő páratartalom kicsapódik annak a felületén. MI AZ A PÁRA, ÉS MIÉRT JELENIK MEG A LEGJOBB MŰANYAG ABLAKON IS ? A pára a tárgyakon, mint pl.


Csak náluk párásodik minden ablak , reggelre tócsák vannak az ablakok alatt, a falak penészednek folyik rajtuk a víz. Aluplast műanyag ajtó, ablak.

A belülről vizes ablak a lakótér (szoba) párás levegőjének következménye, ami lecsapódik az ablakokra. Ahelyett, hogy szobáról szobára járva szárazra törölgetjük minden reggel az ablakokat, inkább szellőztessünk többet. Jó megoldás lehet az is, hogy a fűtést felcsavarjuk, hosszabb távollét esetén is, és éjszakára sem kapcsoljuk le, azonban - valljuk be - ezt a. Az időjárás Mivel kint elsősorban télen van hidegebb, az ablakok párásodása is gyakoribb ilyenkor, elsősorban éjszaka. Az ilyen hideg időjárás hazánkban azonban.


Rossz lehet azért, mert nem zár, tömít megfelelően. Mikor beköszönt a hideg, akkor bepárásodik a kocsi összes ablaka. Már sokszor probáltam hideget fújatni, meleget csak szélvédőre, csak lábra stb mindig bepárásodik. Ezért érdeklődnék mitöl lehet ez, vagy mi okozhatja ezt az autóban.


Köszönöm elöre is válaszát. Ha téged is bosszant, hogy párásodik a szélvédő és percekig kell várno hogy kiláss az ablakon , akkor ezt a trükköt neked találták ki. Belül párásodik az ablak üvege. Sokan keresnek föl olyan kérdéssel, hogy miért folyik a víz az ablakon , miért párásodik be az ablak üvege?


A másik fontos szempont az , hogy az ablak szakszerű beépítéssel kerüljön a helyére. Fiam új társasházban lakik, északi oldalon.

Az újonnan épített ház esetén az úgynevezett építési víz lehet a ludas (például vakolat, beton által). De miért párásodik ? Ilyenkor meg kell várni, hogy a falak rendesen. Ha az ablak párásodik , talán csak apró bosszússágnak tűnik, azonban súlyosabb következményei is lehetnek: például a fal penészedése, a tapéta leválása, a vakolat elszíneződése. Legyünk körültekintőek, és válasszunk korszerű ablakokat és ajtókat! Annak érdekében, hogy a levegő áramlása szabályos legyen, a hő forrását mindig az ablak alá, vagy az ablak közvetlen közelében kell elhelyezni.


Hibáról tehát nem beszélhetünk, csupán a külső. Ha az ablak külső oldalán jelenik meg a pára, az azt jelenti, hogy az ablakaink kitűnően hőszigetelnek, hiszen az ablak külső oldala marad a leghidegebb (mivel a pára ott csapódik le), amikor a környezetében napkeltekor hirtelen felmelegedik a levegő. Párásodás elleni megoldás? A baj akkor van, ha az ablakunk üvegrétegei között jelentkezik nedvesség. Nem párásodik azonban az ablak , ha meleg az üveg.


Minthogy menet közben a légáram miatt hül, csak fűtéssel lehet segíteni. Ma már a legtöbb kocsiban melegített levegőt fújnak a szélvédőre, és ezzel tartják az üveglap felületét olyan melegen, hogy nem telítődhet a vele érintkező levegőréteg a kocsi belsejében. Kovách László, a FAKRO ügyvezetője.


Fotó: FAKRO Az új tetőtéri ablakok vásárlása kicsit körülményesebb, mint ahogy azt képzelnénk, a jogszabályok ugyanis beleszólnak az építkezés részleteibe, olyan aprónak tűnő részletbe is, mint a tetőtéri ablakok kérdésköre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések