2017. április 6., csütörtök

Festett fakazettás mennyezetű templom

A Reformáció előtt a katolikusoké volt. A templomot később átépítették. Készítője Asztalos Ládor Ferenc volt, ő készítette el a tákosi templom festett mennyezetét is.


S a díszítő elemek között kiemelt szerepet kapott a tulipán. A falképek és festett kazettás mennyezetek az erdélyi épített örökség. Közéjük sorolható a mi festett fakazettás mennyezetű Loire-völgyünk,.

Mindezek az érdekességek eltörpülnek a falu igazi nevezetessége, a messze földön híres, festett kazettás mennyezetű református templom mellett, bár állagán. Polgármesteri Hivatal, a két Parókia, a két iskolaudvar és környékbeli lakó- és kereskedőház, valamint a tűzvész áldozata lett a református templomunk is. Meglepő módon az ormánsági festett faberendezésű templomok csak a 20. A drávaiványi, kórósi és a Harkány közeli kovácshidai, majd az adorjási és a szlavóniai rétfalui templom fényképei egymás után jelennek meg a népművészeti, majd turisztikai. Zsurki festett fakazettás mennyezetű templom (Épített környezet szakterületi kategória) vissza.


A gyügyei templom főhajójában 5 a szentélyben pedig festett fakazetta található, a táblák nagy része bibiliai jeleneteket és szimbólumokat örökít meg. Látható például a Noé bárkáját elnyelő cethal). A festett fakazettás mennyezete, berendezése, szószéke, karzata adja az igazi értékét, s emeli olyan hírnévre, hogy ország-határainkon túlról is egyre többen jönnek megtekinteni ezt a kis templomocskát.


Itt sem gond a belépés, a kovácshidainál is kisebb templom pedig szintén mesés festett képeket rejt.

A falak idebent hófehérek, a templom középpontjában lévő padozat oldala viszont nagyon szép motívumokat rejt. A gyerekek által tett javaslatok közül így került be a mai ülésen a megyei értéktárba például a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsú, a zsurki festett fakazettás mennyezetű templom , a beregdaróci betlehemes, a milotai dió és a baktalórántházai erdő. A feliratos táblán olvasható dedikáció: Ez Isten szent házában a padlásnak és az alatta a praedikallo szeknek megujjittatasok lett Sanyaházi: Cs. A falu nemes Buday és Dancs családjai a templom legelső soraiban – ma is látható – saját széket.


Különös érzés kerít hatalmába, ha betoppanunk egy festett fakazettás templomba, ahol az ég felé fordulva, a kipingált mennyezet egyedi mintáin merengve megelevenedik előttünk egy csipetnyi történelem, valamint egy különlegesen színes templomi világ, amely meghitt hangulattal tölti meg Isten házának rejtett zugait. Gyügye – Európa Nostra-díjas templom Ha vesszük a. A festett kazettás mennyezetek a magyar népművészet és egyházi művészet szemet gyönyörködtető alkotásai a reneszánsz kora óta. A külső falakon főként a bejáratnál nyugaton és a déli oldalon pereg a vakolat. A reformáció sok mindenben az ősi egyszerűséget. Nyertek a felújítására pályázati forrást, ebből ez a probléma.


A virág-mintázat – akárcsak a többi festett kazettás mennyezeten szerte a Kárpát- medencében – itt is. Templom neve: Református templom. Bereczky Zoltán ezeknek a titkait kutatja, hiszen minden ábrázolásnak jelentése van. A nyugalmazott református lelkész ezekről tartott előadást a Kálvin téri református templom legutóbbi rendezvényén. Ormánsági festett fakazettás templom.


A művészettörténeti ritkaságnak számító festett , fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg. Nem a mennyezet, hanem a padok, a szószék és a karzat festett fa-, fakazetta. A mennyezetképek legjellegzetesebb darabjainak másolatai Noszvajon is megtekinthetők a református templomban.


Családi kripta, Horthy-kastély, Tengerészeti- és Néprajzi Kiállítóterem, kalotaszegi stílusú, festett fakazettás mennyezetű református templom.

Nagyvárad: a „Pece-parti Párizs” legszebb barokk városaink egyike, városnézés, székesegyház megtekintése. A Csaronda-patak közelében, dombra épített templom különlegessége a XIII. Csizi Péter elmondta, a festett fakazettás mennyezet felszerelésével immár csaknem száz százalékban elkészült a csaknem három évtizeddel ezelőtt megálmodott templom , mindössze az orgona elhelyezésére és beüzemelésére kell még várni néhány hetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések