2018. október 29., hétfő

Gömb juhar fa

Ilyen esetekben kiváló választás a gömb vagy az oszlopos koronájú juharfa, ugyanis mindkét juhar változat könnyedén áthidalja az imént említett problémákat! A gömb juhar változat mérete kompakt, nem nő bele a légvezetékekbe, szép lombkorona formáját pedig metszés, alakítás nélkül veszi fel! Az oszlopos változat. Az egyik legkedveltebb alacsony növésű fa.


A magas törzsre oltott gömbfák kiemelkedő fajtája, mely puha, nagy leveleivel, szép alakjával a kert dísze lehet. Kifejezetten széles lombkoronája árnyékot is a nem csak díszít.

Mivel sem virággal, sem terméssel nem rendelkezik, a pollenre érzékenyek ideális választása. Ezüst juhar (Acer saccharinum). Az ezüst juhar gyorsnövekedésű.


A kifejlett fa elérheti a több mint m magasságot is. A Gömbjuhar a világ talán legnépszerűbb gömb koronájú díszfája. Koronájának neveléséhez nem igényel metszést, kezdetben szabályos, majd valamivel laposabb, gömb koronát nevel.


Tömött, sűrű ágrendszerű, gömb formájú koronájának átmérője idősebb korában elérheti a 3-métert. Lassú, vagy közepes. A gömbjuhar kitűnően alkalmas szűk utcák fásítására, mivel nem éri el a villanyvezetékek magasságát.

A gömb szivarfa egy magas törzsre oltott, lapos, félgömb alakú koronát nevelő, sűrű ágrendszerű, nagyon dekoratív fa. Kezdetben szabályos gömbformát nevel, majd idővel egyre laposabb, de szabályosan szétterülő ernyőszerű koronát fejleszt. Metszeni nem szükséges. Vásároljon kertészetemből juharfa csemetét!


Gazdag választékkal, országos kiszállítással állok vásárlóim rendelkezésére! Válassza a juhart, ha egy domináns megjelenésű, a megszokottól eltérő küllemű díszfát keres. Válogasson a juharok hatalmas családjából, én pedig kiszállítom Önnek új facsemetéjét! Illatos virágú lombos fák mély árnyékot adó fák virágos díszfák gömbfák kerti fák. Díszfa leírások virágos fák fa fajták.


Nyirfa kislevelű hárs szivarfa gömbjuhar gömb szivarfa júdásfa törökmogyoró páfrányfenyő tulipánfa ismertetés. A japán juhar igazán értékes lassú növekedésű díszfa, melynek kerekded vagy szabálytalan ernyős lombkoronája és gyönyörű őszi lombszíneződése adja igazi értékét. Ez az Ázsia erdeiben őshonos, 3-4m-nél magasabbra nemigen növő, vékony ágrendszerű fa fontos eleme a japánkerteknek, de bármilyen más kertben. Gömb akác Azoknak sem kell félni a telepítésétől, akik az akáctól tüskéi miatt idegenkednek, a gömbakác ugyanis tüskétlen.


Virágot nem hoz, cserében viszont kárpótol bennünket szabályos gömbkoronájával. Jól bírja a szennyezettebb városi levegőt, fény- és melegigényes fa , egy árnyékos kertrész nem az ő világa. A gödröt béleljük ki komposzttal, tőzeggel, trágyával, hogy még a fagyok beállta előtt serkentsük a fa megeredését. Pedig sok lombos fa áll rendelkezésre, közülük nem egy a kisebb méretű. Szintén nem a gömb juhar az igazi a téli sózásnak kitett helyekre.


Virágzata a korai juharéhoz hasonlóan sárgászöld színű.

Eleinte teljesen gömb formájú, későbbiekben lapított gömbformát vesz fel. Lombja 3-m átmérőjűre is megnő. Hajtás csúcsai vörösek, majd zöld színűek lesznek. Virágai megegyeznek az alapfajéval.


Szártagjai rövidek, sűrűn elágazóak, melyet magas törzsbe oltanak. Színeslevelű díszfák, fajták, ültetése, gondozása, Vörös levelű, Tarkalevelű juhar , Vérszilva, Tarkalevelű fűz. Hollandiában szelektált mezei juhar fajta. Kis termetű fa , magassága 8–m, szélessége 4–m.


Fiatalon nagyon szabályos, kúp formájú, zárt koronát nevel, melyet idősebb korára is megtart, de kicsit kiszélesedik. Gömb kőris Fraxinus ornus ’Mecsek’ méter magas, kis termetű fa. Lombkoronája szabályos gömb alakú. Tavasszal nyílnak mutatós, krémfehér virágai.


Sötétzöld levelei ősszel lilásbarna vagy sárga színt öltenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések