2017. szeptember 13., szerda

Nyugalmi áram beállítása

Ha már be van állítva a nyugalmi áram és működik az erősítő, akkor műterhelést rákötve én meg szoktam hajtani úgy, hogy a hűtőborda már nagyon meleg legyen. A melegedési folyamat közben többször lekapcsolom a meghajtást és mérem a végtranzisztorok nyugalmi áramát. A kell hogy legyen a nyugalmi áram , most a poti bal oldalon van = ohm, akkor mennyire kell. A műveleti erősítők alapjai, felépítése, alapkapcsolások. Műveleti erősítők munkapontbeállítása, a bemeneti nyugalmi áram beállítása , valamint ofszet feszültség.


A bias current ( nyugalmi áram ) mérésénél nagyon óvatosan. Amit idáig tudtam a végfokokról az a nyugalmi áram beállítása illetve a középponti feszültség beállítása és nem utolsó sorban a tranyók bétára válogatása. Ennél a végfoknál a rajzon csak annyi van feltüntetve,hogy LOW SIDE BIAS és HIGH SIDE BIAS (beállító potik). Jó lenne megtuni,hogy mit takarnak ezek a felírások. Ha kitekerem max-ra, akkor megszólal az áram védelem (A-re állítottam a labortápot) és marad is, amíg le nem tekerem a nyugalmi áramot.


Igen ám, de hiába, letekerem VR2-t mondjuk 150mA-re, onnan viszont másodperceken belül leesik. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az erősítőben hol kell mérni a feszültséget nyugalmi áram beállításhoz? Ha jól gondolom akkor a 0V- hoz képest a végtranyó emittere és a nagy 5W ellenállás között igaz?


Ohm törvényével kiszámolni az áramot (kb 50mA). Javítsatok ki ha tévedek. A felsorol feladatok közül az elsőt, a nyugalmi bemeneti áramok beállítását, minden esetben feltétlenül meg kell oldani. A továbbiak szükségessége a tényleges felhasználástól függ.


A bemeneti nyugalmi áram a nem invertáló bemenetre a test felől, az invertáló bemenetre a kimenet felől folyik. A potit úgy kell beállítani, hogy a két GATE feszültség nyugalmi állapotban egyforma legyen. V a kimeneten egy ohmos hangszóróval.


Illik a kimenetet leterhelni, mert különben mászkál a kimenőfesz a poti tekergetésével. VOX áramkört tartalmazza. A végfok kezdeti beállítása kis meghajtó teljesítmény mellet, és minimálisra állított nyugalmi áramok mellet történik.


A bemeneti trimmerekkel először az első tranzisztor kollektoráramának növelésére kell törekedni. A nyugalmi áram durva beállítása R9-el történik, a finom beállítás pedig R4-el. Rhelyére először 100ohm kerüljön és innen óvatosan növelve az értéket növelhető a nyugalmi áram. Ha valaki le szeretné csökkenti a torzításokat a felére-harmadára, az forrasszon egy 100u-os kondit Temittere és R12-Rközös pontjai. Fűtés beszabályozás áramlási szempontból házilag.


A fűtési rendszerben áramlási körök működnek, amikben szivattyú keringteti a vizet. Minden fűtési körnek más az ellenállása, ami a hosszától, keresztmetszetétől és a benne lévő hőleadó (radiátor vagy padlófűtéscső) méretétől függ. Az áram számlázással és fizetési módokkal kapcsolatos összes információ egy helyen, sőt online ügyfélszolgálatunkon keresztül mindent egyszerűen intézhet.


Az első esetben a segédáramkörben csak a relé működésekor, a munka elvégzésekor folyik rövid ideig áram , azaz a relé munkaárammal dolgozik. A második esetben a segédáramkörben nyugalmi állapotban folyik áram és az csak a relé megszólalásakor szakad meg, azaz a nyugalmi árammal dolgozik. Tágulási tartály előfeszítési nyomását mennyire kell beállítani?


A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések