2017. augusztus 25., péntek

Fal javítása gipsszel

Akár több irányból is, többször háthuzatjuk a glettvassal, de arra figyeljünk, hogy nagyon vastagra ne hizlaljuk fel, mert a lyukból egy dombot fogunk csinálni. A felesleges képakasztók helyei pedig egy kis gipsszel , vagy glett anyaggal kitöltve, majd a foltok óvatos átfestésével tüntethetők el. Ilyenkor is jó, ha van az eredeti falfestékből a javításokra félretett anyag.


Ezeket mindig egy jól zárható befőttes üvegbe, légmentesen lezárva érdemes tárolni, mert még hosszú ideig. A tipli által hagyott kisebb-nagyobb lyukat a tisztítást követően lehet gipszelni, vagy glettelni.

Ezen felül a gipsz gyors száradása miatt, egyszerre csak kis mennyiséget lehet kikeverni. Gipszkarton repedés, lyuk javítása. A négyzet szélét ferdén vágjuk le, hogy a pótlás és a gipszkarton- fal közti rés könnyen tapasztható legyen.


A gipszkarton és a régebbi, vakolt lécszerkezetű válaszfal javítása másfajta mesterfogásokat igényel, ezért - ha nem biztos benne, hogy miből van a fal. A hólyagos, laza falréteget el kell távolítani, a repedéseket el kell tüntetni. A fal hibáit gipsszel , glettel javítsunk.


A glettelt felületet száradás után finoman csiszoljuk át.

Ha repedések vagy kisebb-nagyobb lyukak tarkítják a falat, nem kell azonnal kőművest hívnod. Eláruljuk, hogyan javíthatod ki magad! A fal javítását mindig a nagyobb lyukakkal, csavarok furataival, repedésekkel kezdjük!


A lyukak - furatok javítása előtt érdemes azok belsejét megnedvesíteni, bevizezni! Ekkor a poros felület vizet vesz fel, így könnyebben tapad meg a glettanyag és száradás közben sem reped ki. A huzalt meghúzva feszítsük a hálót a fal belső oldalára, s egy keresztbe fektetett ceruza vagy fapálca segítségével rögzítsük, majd a sérült részt töltsük fel (3). A gipsz megkötése után vágjuk le a csomót (4), óvatosan húzzuk ki a zsinórt vagy huzalt a helyéről, majd a javított részt gipszeljük és csiszoljuk a. A kisebb lyukakat, vagy repedéseket gipsszel kitölthetjük, a nagyobb hibák esetében gipszkartonból kell pótlást készítenünk. Először is egy ceruzával és egy háromszög alakú vonalzóval, vagy szögmérővel keretezzük be a hiba helyét, és fűrészeljük ki a jelölés mentén.


Figyeljünk arra is, hogy a gipszkarton-lap. A fal festésének, tapétázásánál fontos a sima és egyenletes felület. Sajnos a leggondosabban vakolt fal is lehet picit egyenetlen, és a bútorok, dekorációk rögzítésének furatai, régi falakon akár kis repedések is adhatnak plusz feladatot az előkészületekben.


A festést előkészítő tennivalók egyik legfontosabb része a fal hibáinak javítása , vagyis a glettelés. Mielőtt a festéket felhordanánk, célszerű a felületet hígított festékkel lealapozni, így színnel lefestve biztosan nem lesz foltos a fal. Odafigyeléssel és a videóban elhangzott tanácsok megfog.


A repedést egy átfogó szalaggal javítjuk ki, amely képes a fal mozgásához alkalmazkodni, segítségével a simítómassza is jobban tapad.

Salétromos fal Mitől salétromos a fal ? A fal salétromosságának oka általában a fal által a talajból felszívott nedvesség, amelyet a hagyományos bitumen szigetelés hiánya vagy elöregedése okoz. Ez a nedvesség azon túlmenően, hogy rendkívüli mértékben rontja a fal szigetelőképességét. Malteros javítás, majd vizes ecsettel simítás. Ami így másnapra már jó lett, azonban még át kellett szűrni hogy használtra kész állapotba kerüljön.


Ezt a tapétaragasztót kevertük össze a modell gipsszel és így lett használatra kész a CMC glettanyag. Ez a glett használható volt festés vagy tapétázás alá. Mélyebb lyukakra nem használtuk mert berepedt, de a kisebb.


A fal stabilizálásánál speciális helyszínen süllyesztett, vasalt betont építünk a fal szerkezetébe ami tartalmazza a hőszigetelést is. A sávalap megerősítésére a beton teljes keresztmetszetébe betonacélokat lövünk bizonyos szögekbe és távolságokba, a szétrepedt részekbe speciális ragasztót injektálunk, így megakadályozva a további alapsüllyedést. Miért lesz salétromos a fal ? Normál esetben egy ház építésénél a falak alá készül valamilyen szigetelés.


A vizesedő fal táptalaja a penészgombáknak, hosszabb távon allergiás megbetegedéseket, ízületi panaszokat okozhat. A salétromos fal nem csak csúnya látvány, de egészségünkre is káros hatással lehet. Sokan azt gondolják, hogy ha a salétromos falat újrafestik, megoldódik a probléma.


Pedig ez nem így van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések