2017. augusztus 30., szerda

Fűszerolaj üveg

Egy csinos kísérő cetlit az üveg nyakára kötve, esetleg ráírva, mire használható a benne található olaj, remek ajándék lehet! Adhatod bárkinek, bármilyen alkalomra, csupa kedvességből, vagy csak úgy a lényeg, hogy mindenki örülni fog ennek az egyedi, kézzel készült ajándéknak. Ha ez így elsőre soknak tűnik akkor gondold végig, hogy mennyi remek ételt tudsz feldobni majd a segítségével, a tetejében az üveg is a tiéd marad ha kiürül (és nem ajándék volt valaki másnak). A hozzávalókat rétegesen szórjuk a kiválasztott üvegbe, az olajat vagy a bort csak a végén öntsük a fűszerekre - közben pedig mozgassuk az üveget, hogy a levegő kikerüljön belőle.


Ha ezzel megvagyunk, az üveg száját alaposan dugaszoljuk be. A fűszerolajat legalább egy hónapig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. A kész olajok pedig lakásdísznek is tökéletesek, és ha vendégeket hívunk, nagyon menő ezekkel tálalni a vacsorát.


A kikában kapható fűszerolaj tároló üveg belső fűszertartállyal, amivel egyszerűen készíthetünk el bármilyen fűszerolajat otthon is ízlés szerint – praktikus és mutatós is. Az ázó fűszerek nem közvetlenül az olajban úszkálnak, hanem egy szűrőben érlelik, ízesítik az olajat, amiben nem maradnak apró darabkák, nem kell utólag leszűrni az elkészült. Egy szép kis formás üveget kiválasztunk. Elmosás és szárazra törlés után az üveg aljára szórjuk a sót, szárával lefelé a rozmaringot és kakukkfüvet beletesszük.


Beletesszük a babérlevelet, majd beleszórjuk a színes egész borsokat. Az egészet felöntjük az olajjal. Igaz, hogy legalább egy-két hétig hagyni kell, hogy összeérjenek az ízek, de szerintem, aki most áll neki az elkészítésének, az sincs még elkésve, legfeljebb az üveg átadásakor még annyit hozzátesz, hogy majd csak két hét múlva bontsák ki.


Tegyél az üvegbe (az üveg méretétől függően) 4-szem szegfűszeget, 1-rúd fahéjat, narancs alaposan megmosott és nagyobb darabokra vágott héját és öntsd nyakon extra szűz olívaolajjal. Tehetsz hozzá még ízlés szerint, fél-csillagánizst is, ebben az esetben viszont számolj annak ánizsos, picit erőteljes ízével. A gasztroajándékok nagyon hasznosak és személyesek, különösen, ha saját készítésűek: jó ajándék egy üveg házi pálinka, egy finom bor, például egy saját készítésű csipkebor, egy finom fűszerolaj , paradicsomos finomság, házi likőrök. Ezután szeleteljük fel vékonyan a citromot, és papírtörlőre téve hagyjuk 1-napig száradni, majd tegyük bele az üveg olajba. Az üvegbe tegyük bele a fahéjrudat és a szegfűszeget is.


Aki szeretné, leszűrheti, de én nem szoktam. Különleges fűszerolaj : Tegyünk üvegcsébe egy kevés feketeborsot, póréhagymát, paprikát, olívaolajat. A feketebors fele lesüllye a másik fele a tetejére kerül, a paprikát szúrjuk bele a parafadugóba, így az középre kerül. Ha nem csak dísz lesz, érdemes pár napig érlelni az olajat, majd átszűrni.


A fűszernövények tartósításának több módja is van, azonban ha szeretnénk igazán kihasználni a dologban rejlő lehetőségeket, akkor érdemes több különböző módszerrel dolgozni. Fűszerolaj Szabadság ide, szabadság oda, a szenvedély az szenvedély! Gyűjtögettem közben is a recepteket, így ragadta meg a fantáziámat Gabojsza csodaszép fűszerolaja.


A tanyán nagyon szépen bokrosodik a rozmaring és már virágzik, s. Bennünket is megkínált, de mivel én nem rajongok a padlizsánért, csak az olajat tunkoltam ki kenyérrel. Mennyei eledelnek éreztem azt a. Használom ételek főzésénél, salátáknál. Csak pár dolog, és némi idő kell hozzá, hogy beérjen. Nagyon ízléses, különleges ajándék lehet a fűszerolaj , lehetőleg olívaolajból. Tavaly az egyik népszerű bejegyzésemben már volt ilyen, de most külön csak erről lesz szó.


Ha karácsonyra szeretnénk ilyet ajándékozni, akkor itt az ideje, hogy elkészítsük, mert legalább 1-hét kell, mire összeérnek az ízek. Néha a legszokatlanabb ötletek szülik a legjobb megoldásokat a hétköznapi problémákra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések