2018. április 20., péntek

Kapart vagy dörzsölt vakolat különbség

Mindkettő ugyanazt tudja, csak a felvitelnél a kapartat egy szerszámmal visszafelé húzzák és bizonyos mintába fog így a vakolat kinézni. Semmi funkcionális különbség nincs köztük, ez csak dekor. Kapart hatású vakolat felhordása.


Fontos megemlíteni, hogy ezt az anyagtípust nem kell kaparni, mint a hagyományos, kapart vagy citlingelt kőporos vakolatokat. Végső megjelenésében azonban megközelíti ezek hatását. Anyagösszetételében, színválasztékában, viselkedésében és műszaki tulajdonságaiban, felhordásában.

Főleg az erősebb színeknél szembetűnő a különbség. A pótlólag készült anyag és az első szállítmány színe között színárnyalati különbség lehetséges. Olcsó eladó új és használt dörzsölt vagy kapart vakolat.


A Baumit vakolat rendszer mibenlétét megértettük, de úgy érzed még nem vagy közelebb a megoldáshoz. Színvakolat kalkulátorunkat neked készítettük, hogy a rengeteg eléd táruló variáció közül a leggyorsabban tudj összehasonlítani, és a pénztárcádhoz legmegfelelőbb áron megtalálni amire szükséged van. Különbség csak az egyes rendszeralkotók anyagában van. Hát szerintem van különbség a kapartnak nincsen mintája csak érdes, a dörgölő szemcsés dörzsöltnek meg van olyan kukac mintája.


Igen elterjedt a dörzsölt vagy kapart hatású vakolat is, itt a végső struktúrát az anyag dörzsölésével.

A színezővakolat az. Gördülőszemcsés vakolat esetében a folyamatos szemcseelosztásban “hiány van” – kimarad egy rész – és bejön helyette néhány durvább szemcse. Azt, hogy a vakolat színtartó legyen, mindenki elvárja. Akár jó minőségű egy vakolat akár rossz, a homlokzaton lévő vakolatot. Ilyen műveletek a lehúzás, összedolgozás, simítás, dörzsölés vagy a kaparás.


Lehúzás: a felhordott vakolat kiegyenlítése, a felület körülbelüli síkságának, függőlegességének, vízszintességének előállítása. Ez még nem egy felületi egyenetlenségektől mentes felület. Dörzsölt textúrájú nemes vakolat. A vakolat állaga nagyon fontos szempont, hiszen a dörzsölt vagy kapart hatás érdekében a felhordás után egy műanyag simítóval kell a textúrát kihozni belőle. Ha túl híg vagy túl sűrű a keverék, a fal textúrája nem éri majd el a kívánt hatást.


Hagyományos meszes, vagy javított mészvakolat: A felületet portalanítani kell – meleg időben bő vízzel elő kell nedvesíteni a vakolni kívánt falfelületeket. Ezt követően felhordjuk az első tapadást javító ún. Cementhabarcs nem jó legyen folyami élesszemű homokkal összekevert híg, javított. A Graymix vakolat termékcsaládban kétféleképpen mintázható termék található a gördülőszemcsés Coral Szilikon, illetve a kapart hatású Coral Lux Szilikon.


Kültéri Szilikon kapart vakolat. Akciós Baumit vödrös Granopor ár. DÜFA Putz homlokzati vakolat mm gördülő szemcsés megtalálható a JOLA Hőszigetelés üzleteiben.

Ez a munkafolyamat nagy gyakorlatot igényel, ezért itt a munka megkezdése előtt javasoljuk a próba felhordást. A vakolat tömörítését és a struktúra kialakítását kemény PVC vagy plexi simítóval javasoljuk végezni. Vakolatok és festékek azonos szín esetén is – a struktúrából adódóan – optikai színkülönbséget mutathatnak. A barázdált vakolat készítéséhez nem gömbölyű, hanem szilánkszerű adalékszemcsét használnak. Felülete nem olyan sima és finoman strukturált, mint a dörzsölt vakolaté.


A kapart va­kolatoknál az adalékanyag szemcsenagyság-elosz­lása a meghatározó. Mert egy keskenyebb pl cm-es szigetelőrendszer felrakásához is megkell vásárolni a ragasztót, háló, vakolatot és nem beszélve a hőszigetelés kivitelezésének munkadíjáról is. A mészpép legalább héttel, a felhasználás előtt leoltott és vermelt legyen. Adalékanyagul a felhordási módtól (fröcskölt, vagy dörzsölt , stb.) függő legnagyobb szemnagyságú kőport használnak.


A festék napfénynek ellenálló legyen és a habarcs szilárdságát ne csökkentse. Egydi színvilg Baumit Lif 8színénk harmonikus kínlata opn hőszigtlő rndszr Pratrsztő hőszigtlés, új építésk és flújítsok stén Baumit CrativTop Különlgs flhordsi. TERMÉSZETES LAKÓKLÍMA 68.


Ez a sorrend egyben az árat is jelöli. A fröcskölt vakolat elsősorban felújításokhoz javasolt, a dörzsölt és kapart felület teljesen új alapvakolatot kíván.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések